Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Το μαγικο δασος της Δαδιάς!!!


Μπηκε η ανοιξη κ μας χαμογελα...καιρος για αποδρασεις στη φυση...
Στο μαγικο αυτο δασος της Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου στο νομο Εβρου οι ευλογιες ειναι πολλες κ τα θαυματα καθημερινα.....
Πραγματι δεν υπαρχει περιοχη της Ελλαδας μας που να μην εχει κατι αξιοπροσεχτο,μια σταλιτσα ειναι αυτη η χωρα κ σε καθε βημα  ο Θεος παραχωρει κ ενα μνημειο, μια ομορφη θέα,ενα ιδιαιτερο κ μοναδικο χαρακτηριστικο.....
Ανοιξη λοιπον κ ολοι ετοιμαζονται στο δασος να υποδεχτουν τους νεοσσους ,τα νεα ανθη,τα ζουζουνακια ,τα μεταναστευτικα πουλια που επιστρεφουν για αλλη μια φορα ακολουθοντας τον αεναο αυτο κυκλο της μεταναστευσης διανυοντας χιλιαδες χιλιομετρα μονο κ μονο για να γεννησουν τα μικρα τους ...
Τιποτα δεν ειναι τυχαιο φυσικα κ η φυση εδω βρισκεται σε τετοια αρμονια που ολα δενουν μεταξυ τους κ το ενα εξαρταται απ το αλλο...αν δεν υπηρχε αυτο το μοναδικο οικοσυστημα που ακομα παραμενει ανεπηρεαστο απ την ανθρωπινη παρουσια δεν θα υπηρχε κ το μαγικο  αυτο δασος
Τολμω να το πω μαγικο γιατι ο,τι συμβαινει εδω δεν μπορει παρα να ειναι μαγικο με την καλη εννοια φυσικα γιατι ειπαμε ολα ειναι ευλογιες του Θεου  ....
Γυπες που εχουν εξαφανιστει απ τον ευρωπαϊκο χωρο εδω ευημερουν...
Ο μαυρογυπας, ο πρωταγωνιστης με ανοιγμα φτερων που φτανει τα 3 μετρα,υψος ενα μετρο περιπου κ ζυγιζει 8-8,5 κιλα ειναι το μεγαλυτερο αρπακτικο της γηραιας ηπειρου κ συνανταται μονο εδω στο δασος της Δαδιας!!!!!!!!!!!!!!(κ στην Ισπανια μονο στη Μαγιορκα)
Αυτη την εποχη λοιπον  το ζευγαρι που μενει πιστο για μια ζωη οχι μικρη,ζουνε  περιπου 40 χρονια ,ετοιμαζει τη φωλια του για να υποδεχτει τον μοναδικο νεοσσο !Το αυγο θα το  κλωσσησουν εναλλαξ για 55 μερες κ θα το φροντισουν κουβαλωντας καθημερινα φαγητο παλι εναλλαξ μεχρι το τελος του καλοκαιριου που το μικρο τους, ιδιο σχεδον μεγεθος με το μπαμπα, θα πεταξει!!!!!!!!!
Αυτα να τ ακουν καποιοι μπαμπαδες που ολο δικαιωματα θελουν τελικα τα ζωα ειναι ανώτερά μας εδω κ αιωνες!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η φωλια του μαυρογυπα μπορει να φτασει τα 2 μετρα υψος κ 3 μετρα πλατος κ χτιζεται μονο σε  μαυρη πευκη που εδω παροδοξως ευδοκιμει μιας κ αγαπα τα πιο ψυχρα κλιματα ενα ακομα απ τα μαγικα του δασους!!!!!!!

Τι να πρωτοπει κανεις γι αυτο τον αγιο τοπο!!!!!!!!!!!!

ασπροπαρης
Εδω συνανταμε 3 απο τους 4 γυπες του ευρωπαικου χωρου...ο τεταρτος ευτυχως  επιβιωνει ακομα στην Κρητη ο γυπαετος αλλη εκπληκτικη φυσιογνωμια.....τρεις λοιπον....ο μαυρογυπας,το ορνιο κ ο ασπροπαρης ή αιγυπτιακος που θα ρθει σε λιγες μερες....
αλλά κ 36 απ τα 38 ειδη ημεροβιων αρπακτικων πουλιων φωλιαζουν εδω μονιμα ή ερχονται να ξεχειμωνιασουν ή για να αναπαραχθουν το καλοκαιρι...
μαυρογυπες κ ενας ασπροπαρης
θεα με γυμνο ματι απ το παρατηρητηριο
ορνιο
Η προσβαση πλεον στον νομο μας ειναι πολυ ευκολη 4 ωρες απο Θεσσαλονικη, πολυ λιγοτερο αν ταξιδεψετε απο Αθηνα αεροπορικως!!!

Θα σας προτεινα λοιπον μια εξορμηση στον τοπο μας ειτε σαν μονοημερη
εκδρομουλα ή Σαββατοκυριακου ...παρτε τα παιδακια σας ή το ταιρι σας κ ελατε να παρατηρησετε απο κοντα αυτους τους απογονους των δεινοσαυρων κ οχι μονο....

Στο κεντρο ενημερωσης θα σας υποδεχτουν χαμογελαστα προσωπα που αγαπαν αυτον τον τοπο κ παλευουν ακομα να τον διατηρησουν αγνο!!!

Παιρνοντας το ειδικο φορτηγακι βρισκεστε στο παρατηρητηριο μονο σε 10 λεπτα με συνοδεια ξεναγου κ απο κει με κιαλια κ τηλεσκοπιο αντικρυζετε αυτο το μοναδικο γεγονος να συμβαινει μπροστα στα ματια σας!!!!

Το τηλεφωνο επικοινωνιας ειναι το 2554032209

Η αναρτηση αυτη εχει σκοπο ν αγαπησουμε τον τοπο μας γενικα κ οχι ειδικα το δασος της Δαδιας δεν υπαρχει κανενας διαφημιστικος σκοπος απλα ολα αυτα γραφτηκαν γιατι αξιζει κανεις να μαθει να εκτιμα ο,τι εχει διπλα του κ να το κανει γνωστο κ στους αλλους  ετσι ωστε  να σεβομαστε ολα τα αγαθα της πονεμενης αυτης χωρας κ να προσπαθουμε να τα διατηρησουμε.

Συγνωμη αν σας κουρασα θα μπορουσα να μιλαω ωρες γι αυτο το θεμα αλλα θελω απλως να το παρουσιασω για περισσοτερες πληροφοριες οποιος ενδιαφερεται σιγουρα μπορει να βρει!!!!!!

Επισης θελω να σημειωσω οτι οι φωτογραφιες ειναι απ την μηχανη αναζητησης κ ελπιζω να μην ενοχλησα καποιον αθελα μου αναρτηζοντας τες ....αξιοι οποιοι τις τραβηξαν!!!!!!!!!!

13 σχόλια:

  1. Πράγματι έχουμε τόσες ομορφιές!!!!κι εγώ αγαπώ τη φύση και ότι υπάρχει μέσα σε αυτή!!!!!εκπληκτικές εικόνες!!!!!καλά έκανες και τις μοιράστηκες μαζί μας!!!!!φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοφία απόλαυσα την ανάρτηση και έμαθα τόσα πολλά!
    Καθημερινά θαύματα, όπως είπες και εσύ, που γίνονται σε μια άκρη της χώρας μας...

    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και δεν έχω πάει καθόλου από αυτά τα μέρη! Μέχρι Θεσσαλονίκη έχει φτάσει η χάρη μου! Πρέπει όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία η παρουσίαση του υπέροχου δάσους. Αν και δεν έχω πάει,έχω ακούσει πολλά θετικά.Θα ήθελα να το επισκεφτώ. Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχες φωτογραφίες και πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες !! Έχω ακούσει τόσα γι αυτό το δάσος...πολύ θα ήθελα να το επισκεφθώ κάποτε!
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Σοφία!!Καλό μήνα!!Πράγματι!Είναι ένα πανέμορφο καί μαγικό δάσος!!Μέ τόσο σπάνια πτηνά!!Θά ήθελα κάποτε νά τό επισκευθώ!Πολύ όμορφη η παρουσίαση σου!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Σοφία! Εχω επισκεφθεί τα μέρη σου γιατι αγαπώ τις ομορφιές της πατρίδας μας που πιστεύω ότι είναι ανεκτίμητες! Στο ταξίδι αυτό λοιπόν είχα την φοβερή εμπειρία να δω έναν γύπα από πολύ κοντά σχετικά. Μετά από μία κλειστή ανηφορική στροφή και ενώ πηγαίναμε αρκετά σιγά για να απολαύσουμε το τοπίο ξαφνικά στην μέση του δρόμου αγέρωχος στεκόταν ένας μαυρόγυπας. Βέβαια με το που φανήκαμε από την στροφή σηκώθηκε θαυμαστός και τεράστιος με το άνοιγμα των φτερών του και πέταξε στο διπλανό χωράφι καμμια εκατοστή μέτρα μακριά. Σταματήσαμε και έβγαλα φωτογραφία δυστυχώς χωρίς τηλεφακό και ετσι φαίνεται λίγο ανάμεσα στα χορτάρια. Ηταν όμως μία ξεχωριστή εμπειρία! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. απιστευτο..............αυτο για να το τυχεις εχεις τυχη τι να πω!!!!!!
      προφανως πηρατε το μονοπατι γιατι μονο τοτε μπορει να σου συμβουν τετοια θαυματα!!!!!απολαμβανεις τη φυση, τους ηχους, τις μυρουδιες κ μπορει να δεις κ κανα ζωακι αν εισαι αθορυβος.....χαιρομαι για σενα φιλεναδα ποια χρονια εγινε αυτο?πολυ δυσκολο να τον πετυχεις στο δρομο γιατι απο κει δεν μπορει ευκολα να απογειωθει αλλα αμα σε θελει σε θελει τι να πω!!!!!!!!!!!!

      ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΡΙΝ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ Κ ΠΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΖΕΣΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΦΩΛΙΕΣ Κ ΘΑ ΤΑ ΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΑΠ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.....ΦΟΒΕΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ!!!!!!!

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα και καλώς βρεθήκαμε! Πολύ όμορφη η ανάρτηση σου! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μόλις τώρα κατάλαβα που μένεις και χάρηκα διπλά...ο κουμπάρος μου είναι από Δαδιά, στο τέλος θα βγούμε και συγγενείς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραίο το αφιέρωμά σου στο δάσος της Δαδιάς!! Μου δημιούργησες την επιθυμία να το επισκεφθώ. Θα το προσπαθήσω το καλοκαίρι που θα επισκεφθώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καβάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φυσικα .....μονο να διαλεξεις δροσερη μερα,πρωϊνες ωρες κ αν γινεται καθημερινη καλυτερα.....ειδικα Τριτη που συνηθως εχουν κουφαρια αν δεν βρουν μονα τους στη φυση........τωρα θα δεις κ τον ασπροπαρη που ειναι καλοκαιρινος επισκεπτης...........

      Διαγραφή

θελω ν ακουσω τη γνωμη σας.........

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...